Friss topikok

  • cso zsi: Nem ismerem. De a képeken a vidám bulizós csajsziból egy kiégett, megkeseredett banya lett. És még... (2014.10.03. 09:56) Ki a fene ez a nő?
  • Pajtás: Másodjára rohanunk az IMF karjaiba a vezetésével? százalékot kap? (2011.11.19. 20:03) Matolcsy és az IMF múltja a 80-as években
  • TrueY: @jimaymay: Én is ezt írtam... :) Nem lesz mozi. Bakker! De jó tesznek a Sugárral... :) (2011.10.19. 22:49) Köki Terminál és a Fidesz váltakozó álláspontja
  • vizes színvonal: A Kispesti Uszoda vezetői pályázata körül is aggodalomra okot adó események történnek. Az intézmén... (2011.05.01. 12:58) Útikalauz kispestieknek
  • Hári János: [img]http://img6.indafoto.hu/4/5/108995_76b1d5b52c22a1bb6c2d1b5b460c640c/9189289_f14000c4b7920a147... (2011.03.05. 13:34) "220 felett..."

És kit érdekel a kispestiek véleménye?

2011.02.18. 18:31 FeketeVipera

Az elmúlt két napban rengeteg helyen (index, vastagbőr) lehetett olvasni arról, hogy a helyi Fidesz az LMP-vel és a Jobbikkal szövetkezve megszüntették a húsz éves múltra visszatekintő Kispest Újságot. Ezzel kapcsolatban sok mindenről lehetne írni, sajtószabadságról, LMP képviselő kilóra történt megvételéről, arról, hogy egyáltalán szükség van-e önkormányzati lapra, olvasnak-e még az emberek újságot, milyen a kispestiek krumplipucolási szokása stb...  Egy lényeges kérdésen azonban úgy tűnik eddig mindenki átsiklott. Az előterjesztés szerint még megkérdezték volna a kispestieket, arról, hogy igényt tartanak-e az önkormányzati újságra:

Előadó: Gerháth Csaba képviselő

Tárgy: Kispest Újság

Tisztelt Képviselő-testület!

Rögtönzött saját felmérésünk alapján a kerületi lap (“Kispesti Újság” című önkormányzati tájékoztató lap) olvasottsága nem haladja meg a 10 %-ot. A kézbesítés utáni napokban a lakótelepi házak között fújja az újságokat a szél. Arról már nem is beszélve, hogy egyáltalán ki olvassa – őszintén szólva, véleményem szerint, jelentős része krumpli- vagy zöldséghámozás segédeszköze lesz, esetleg a szemetest bélelik ki vele. Ez nem az újságon múlik, egyszerűen nem támasztják alá a társadalmi trendek, az emberek egyre kevésbé olvasnak újságot. Ez a mai gazdasági helyzetben pénzügyileg indokolatlan, illetve ökológiailag pedig elfogadhatatlan.

Mivel a lap úgyis számítógépen készül, és éppen egy új informatikai terv kidolgozásáról is szó van, esetleg fel lehetne mérni, milyen igény lenne egy virtuális hírlevélre – amellett, hogy hány olyan
postaládába dobnak be, ahol senki nincs. Én elhiszem, hogy így szokás, és egy hivatalban nehéz túllátni azon, hogy eddig így csinálták, akkor ezt nekünk is így kell csinálni, csak, úgy gondolom, mikor környezetvédelemről beszélünk, meg takarékoskodásról, és mondjuk ezt úgy oldjuk meg, hogy
munkanélküliektől vesszük el a lehetőséget, vagy az utolsó cseppeket, akkor évente százezrek, vagy egy-két millió is számít. Ennyi pénzből hozzá lehetne járulni egy melegedőhöz, néhány embernek
hosszabb-rövidebb idáig munkát lehetne biztosítani, de mi kidobjuk az ablakon, mert így “logikus”. Kíváncsi lennék, ha a következő szám elejére kitennénk egy felhívást, hogy mindenki feltétlenül küldje vissza az ott látható nyilatkozatot, különben nem kap több számot, hány érkezne vissza. Ebből kiderülne, hogy kb. mennyi lenne a reális példányszám.

És ez csak egy önkormányzat, egy önkormányzati lap (és mennyi papír).

Mindezek alapján újra kell gondolni a Kispest Újság kiadásának eddigi gyakorlatát, ezért a következő határozati javaslat valamelyikét kérem elfogadni.

Budapest, 2011. február 7.

Tisztelettel:

Gerháth Csaba

képviselő

HATÁROZATI JAVASLATOK:

1.       Felmérés készítése az alábbi kérdésekkel az újság címlapján:

“Kérjük segítse munkánkat a következő kérdések megválaszolásával, a válaszoknak a Polgármesteri Hivatalba való eljuttatásával. A kispesti lakossággal való jobb kapcsolatok, a nehéz gazdasági helyzet következményei és a környezetvédelem szempontjából nagyon hasznos lenne megtudnunk véleményüket.

1. Igényt tart-e Ön a jövőben is a Kispest újságra?
2. Amennyiben nem, vállalja-e, hogy egyénileg informálódik a jövőben a kerület fontos híreiről, eseményeiről, rendezvényeiről?
3. Amennyiben a jövőben is igényt tart az újságra, hajlandó lenne-e havi 100 Ft (évi 1200 Ft) összeggel hozzájárulni a lap költségeihez?
4. Amennyiben a jövőben is igényt tart az újságra, hajlandó lenne-e lemondani nyomtatott változatáról, és e-mailben küldendő, elektronikus változatát olvasni?
5. Milyen témákat, írásokat, tudósításokat látna a jövőben szívesen?
6. Milyen egyéb változtatásokat javasolna még?

Kérjük a válaszait juttassa el a Polgármesteri Hivatalba, ………….-hoz, ……………..-ig.
Segítségét, véleményét köszönjük!”


A Fidesz azonban rögtön módosító indítványt nyújtott be, mely azonnali hatállyal szüntette meg az újságot:

2.      “Kispesti Újság” című önkormányzati tájékoztató lap papíralapú kiadásának megszüntetése és internetes megjelenésének (honlapon történő) biztosítása.

Határidő: azonnal

Felelős: polgármester

Mi következik ebből?

A helyi Fidesz esélyt sem akart adni a kispestieknek arra, hogy véleményt nyilvánítsanak. Ezáltal megfosztották az újságtól azokat a kispestieket, akiknek nincsen internet kapcsolatuk.

Vajon miért nem akarta megkérdezni a Fidesz a kispestieket? Nem érdekli őket a kerületi lakosok véleménye? Vagy úgy gondolják, hogy ők mindent jobban tudnak a buta kispestieknél és majd jól eldöntik, hogy mire van a zembereknek szükségük?

1 komment

Címkék: újság fidesz kispest lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://kispest.blog.hu/api/trackback/id/tr442671095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása