Friss topikok

  • cso zsi: Nem ismerem. De a képeken a vidám bulizós csajsziból egy kiégett, megkeseredett banya lett. És még... (2014.10.03. 09:56) Ki a fene ez a nő?
  • Pajtás: Másodjára rohanunk az IMF karjaiba a vezetésével? százalékot kap? (2011.11.19. 20:03) Matolcsy és az IMF múltja a 80-as években
  • TrueY: @jimaymay: Én is ezt írtam... :) Nem lesz mozi. Bakker! De jó tesznek a Sugárral... :) (2011.10.19. 22:49) Köki Terminál és a Fidesz váltakozó álláspontja
  • vizes színvonal: A Kispesti Uszoda vezetői pályázata körül is aggodalomra okot adó események történnek. Az intézmén... (2011.05.01. 12:58) Útikalauz kispestieknek
  • Hári János: [img]http://img6.indafoto.hu/4/5/108995_76b1d5b52c22a1bb6c2d1b5b460c640c/9189289_f14000c4b7920a147... (2011.03.05. 13:34) "220 felett..."

Nepotizmus és feledékenység

2011.03.09. 19:28 FeketeVipera

Pár nappal ezelőtt egy beszélgetés során jöttem rá, hogy kezdek szenilis lenni. Lassan már nem tudom fejből felsorolni, hogy az elmúlt hónapokban hány kormánypárti politikus rokona kapott zsíros állást, hány fideszes-KDNP-s képviselő felejtette el, hogy jogtalanul kap jövedelmet, vagy éppen vesz fel költségtérítést több helyről. Ezért úgy döntöttem, mielőtt elmennék Cavintont felirati, összeállítok egy listát a kormánypárt akkut nepotizmusban és amnéziában szenvedő tagjairól.

 

Ha a nepotizmus fájna…

Ha jól emlékszem először az uniós pénzek elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökének, Petykó Zoltán lányának kezdett el gyorsan felfelé ívelni a karrierje. Tavaly júniusban ugyanis a 27 éves Petykó Adrienn egy egyszerű, közigazgatási és költségvetési tapasztalatokkal nem rendelkező asszisztensből, a Vidékfejlesztési Minisztérium Költségvetési és Gazdálkodási Főosztályának vezetőjévé avanzsált.

Hasonlóan gyors karriert futott be Kontrát Nóra, Kontrát Károly belügyi államtitkár lánya is. A 25 éves hölgy diplomáján ugyanis még szinte meg sem száradt a tinta, amikor minden releváns szakmai tapasztalat nélkül átvehette a Köztársasági Elnöki Hivatal Felterjesztési Osztályának vezetését. Állítólag neki volt köszönhető az, hogy Schmitt Pál alkotmánytervezethez fűzött, a magyar nyelvtani szabályokkal csak távoli köszönő viszonyban lévő észrevételei nyilvánosságra kerültek. 

De, ha már Schmitt Pálnál tartunk, meg kell emlékeznünk unokaöccséről, Dr. Schmitt Pál Péterről, aki a Miniszterelnökségnél kapott megbízatást Varga Mihálytól. Korábban hírbe hozták a Magyar Posta vezérigazgatói posztjával kapcsolatban. Schmitt akkor helyreigazítást kért, mondván: a Fidesz nem olyan, mint az MSZP…

"Ez így van Magyarországon, kicsi az ország, mindenki rokon. Valószínűnek tartom, hogyha nagyon elkezdenénk firtatni, kettőnk közt is ki lehetne sütni valamiféle rokonságot. - Hogyne, az én nagyanyám és az ön nagyanyja két asszony volt. Itt Magyarországon ez már elég alap a rokonságra, feltéve, hogy a vélemények s az érdekek azonosak. /.../ Magyarország a rokonságok és a panamák lápvilága. Ez egy olyan furcsa ingovány, hogy aki ebbe beleplántálódik, vagy akklimatizálódik, vagy elpusztul. Az olyan növények, amelyek szeretik ezt a nedvdús talajt, buja virágokat hajtanak, azok, akik nem szeretik, belefúlnak a sárba."

(Móricz Zsigmond: Rokonok, 19. fejezet)

 

Ne gondoljuk azonban, hogy a nyílván kiváló szakmai felkészültséggel rendelkező rokonoknak mindenesetben több jelölttel és a gyomorgörccsel megküzdve kellett végigizgulniuk a felvételi eljárást. Volt úgy, hogy egy üres pozíciót „haladéktalanul”, a „biztonságos munkavégzés” miatt kellett pályáztatás nélkül betölteni. Így volt ez a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyik háttérintézménye, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet esetében is, amelynek kommunikációs- és marketingmunkatársa Tóth Judit, a volt híradós, jelenleg KDNP képviselő Pálffy István felesége lett.


Persze van az úgy, hogy az ember nem tudja, hogy a saját fia hol dolgozik. Legalábbis Balsai István szerint, akinek fia, ifj. Balsai István a Köztársasági Elnöki Hivatalban jogi tanácsadói feladatokat lát el megbízás alapján. Ezen feladat esetében sem volt pályáztatás, "mert a Köztársasági Elnöki Hivatal szervezeti és működési szabályzatában nem került meghatározásra olyan munkakör, amelynek betöltéséhez pályáztatás lenne szükséges".


Ugyancsak pályáztatás nélkül, Tarlós István személyes döntése alapján nyerte el idén februárban  Vitézy Dávid féltestvére, Vitézy Zsófia a Budapesti Fesztiválközpontot vezetését. Bár, meg kell jegyeznem, Zsófinak előtte is elég zsíros állása volt, tekintve, hogy korábban a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtófőnöke volt.


"Mert kérem, nem az a rokon, akinek jól megy a dolga, hanem az, akinek rosszul megy. A gazdag rokonnal szemben én vagyok a rokon. Hogy is mondjam, a rokonság az csak lefelé terjed. Az olyan, mint egy háló: az ember belekerül ebbe a hálóba, s annak a köteleit a rokonság húzza. Meg akarják fogni a nagy halat. "
(Móricz Zsigmond: Rokonok, 19. fejezet)

 
Tarlós környékén azonban nem ez az egyetlen erősen nepotizmus szagú eset. Szűcs Somlyó Máriának, Tarlós István korábbi kabinetfőnökének, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatójának Panni lányát a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivőjének nevezték ki.


De ne távolodjunk el annyira a vitézyektől. Az Orbán Viktorral szoros rokoni kapcsolatban lévő család egyéb tagjainak is jutott szép számmal a közpénzen fenntartott álláshelyekből. Elég csak Vitézy Dávidra, a Budapesti Közlekedési Központ igazgatójára, gondolnunk, vagy Vitézy Tamás vejére, Crespo Rodrigóra, aki január elsejétől a tatabányai színház igazgatója.


A nepotisták és az amnéziások között mintegy összekötő kapocsként találjuk Miskolc ifjú titánját, Zsiga Marcellt, akinek édesapja és testvére is hirtelen új pozícióba került az ősszel. Az apa, Zsiga Gábor a miskolci távhőcég felügyelőbizottságának elnöke lett, testvére, Zsiga Zoltán pedig a szintén városi tulajdonban lévő Miskolci Sportcsarnokban dolgozik. Természetesen ehhez nyilván semmi köze, hogy Marcell Miskolc alpolgármestere.



Nem vettem észre, hogy elfelejtettem….


A korai demencia tüneteit mutatják egyes kormánypárti képviselők, ha fizetésük, vagy költségtérítésük kerül szóba. Gyakori ugyanis, hogy nem veszik észre, ha a kelleténél több pénz a törvényileg megengedettnél több helyről folyik be a számlájukra.


Nem kell csodálkoznunk ezen, hiszen ha maga Szijjártó Péter sem vette észre, hogy a két helyről kapott fizetése meghaladja a 2 millió forintos bérplafont, akkor, hogy várhatnánk el mezei kormánypárti képviselőktől, hogy tisztába legyenek saját pénzügyeikkel?


Így volt ezzel a már emlegetett Zsiga Marcell is, akit úgy látszik túlságosan lefoglalt, hogy a papát és a tesót jó állásba helyezze. Ezért nem vette észre, hogy hónapokig két helyről, az Országgyűléstől és a miskolci polgármesteri hivatalától is felvett költségtérítést, törvénytelenül… De este nem példanélküli, elvégre a szintén fideszes zuglói polgármester Papcsák Ferenc is amellett, hogy az Országgyűléstől felvette a választókerületi pótlékát, az önkormányzati költségtérítést is zsebre tette.


Ne higgyük azonban, hogy a kisebbik kormánypárt parlamenti képviselői jobban figyelnek arra, hogy pénzügyeikkel minden rendben legyen. Kalmár Ferenc KDNP-s országgyűlési képviselő ugyanis az önkormányzati tulajdonú Csongrádi Rendezvényház Kht.-től felügyelőbizottsági tagként, és az állami tulajdonú Nagyfa-Alföld Kft.-től a felügyelőbizottság elnökeként is vett fel pénzt. Kalmár állítása szerint, mivel villamosmérnök és nem jogász, nem tudhatott arról, hogy törvénytelen dolgot cselekszik.   


Az arcpirító fideszes botrányok felsorolása végén álljon itt a tiltott helyen dohányzó és tetten ért Kerényi János interjúja, aki kétszer is hazudott. Először nevét tagadta le, aztán meg azt is, hogy az újságíró bemutatkozott neki:


"Odajött, be sem mutatkozott, én meg azt gondoltam, ha vicc, hát legyen vicc, és amikor kérdezte, más nevet mondtam"

"Az egész ügynek nincs jelentősége. Normális esetben odajön, és vagy tudja a nevem, vagy bemutatkozik, amire én is. De erről szó nem volt, ott futkározott a frakcióiroda előtt, ahol semmi keresnivalója. Az én véleményem szerint ez nem stílus."

(Kerényi János, Képviselő Funky)

 

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz pénz rokonok nepotizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://kispest.blog.hu/api/trackback/id/tr512725850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása