Friss topikok

  • cso zsi: Nem ismerem. De a képeken a vidám bulizós csajsziból egy kiégett, megkeseredett banya lett. És még... (2014.10.03. 09:56) Ki a fene ez a nő?
  • Pajtás: Másodjára rohanunk az IMF karjaiba a vezetésével? százalékot kap? (2011.11.19. 20:03) Matolcsy és az IMF múltja a 80-as években
  • TrueY: @jimaymay: Én is ezt írtam... :) Nem lesz mozi. Bakker! De jó tesznek a Sugárral... :) (2011.10.19. 22:49) Köki Terminál és a Fidesz váltakozó álláspontja
  • vizes színvonal: A Kispesti Uszoda vezetői pályázata körül is aggodalomra okot adó események történnek. Az intézmén... (2011.05.01. 12:58) Útikalauz kispestieknek
  • Hári János: [img]http://img6.indafoto.hu/4/5/108995_76b1d5b52c22a1bb6c2d1b5b460c640c/9189289_f14000c4b7920a147... (2011.03.05. 13:34) "220 felett..."

A Fidesz-KDNP nyugdíj terviről feketén-fehéren

2010.02.06. 17:54 FeketeVipera

Az elmúlt hetekben sok mindent lehetett hallani arról, hogy mit akar és mit nem akar tenni a Fidesz a nyugdíjakkal kormányra kerülése esetén. Nem csoda, ha az ember fia már teljesen összezavarodott. Ezért, jelen posztunknak az a célja, hogy dokumentumok segítségével bemutassa, mit is tervez valójában a Fidesz a nyugdíjasokkal, és hogy miként kapcsolódik mindez Tarnai Richárdhoz.

 

Tarnai Richárd és Harrach Péter: Véletlenül nem az új KDNP-s nyugdíj-modell tervezetüket beszélik meg? 

 

Az egész ügy Varga Mihály, a Fidesz pénzügyminiszter-jelöltjének pár mondatával kezdődött, amelyeket a Figyelőnek adott interjújában mondott:

 

A Fidesznek az az álláspontja, hogy a nyugdíjakat hozzá kell igazítani a gazdaság állapotához, életképességéhez, és abból fizessük a nyugdíjat, amit erre a célra félretettünk”


Most mi történik? Évente 500 milliárd forintot teszünk át a nyugdíjkasszába adófizetői pénzekből vagy külföldi hitelekből” (...) „Ezt a gyakorlatot meg kell szüntetni, és szorosabb kapcsolatot kell teremteni a gazdaság állapota és a nyugdíjak között.”

 

Amint arra Varga Mihály is utalt, a magyar állam jelen pillanatban több nyugdíjat fizet ki, mint amennyi járulék befolyik a nyugdíjkasszába. A különbözetet a költségvetés egyéb forrásaiból kipótolva azonban lehetőség van a jelenlegi modell fenntartására. A Fidesz viszont pont ezt a gyakorlatot akarja megszüntetni, ami egyet jelentene azzal, hogy éves szinten mintegy 500 millió forinttal kevesebb jutna nyugdíjakra, ami egyet jelentene azzal, hogy 15-20%-kal csökkenést jelentene.

 

 

A nyugdíjak megnyirbálása nem most először merült fel fideszes berkekben. Bár,  igyekeznek letagadni, de Orbán Viktor 2008. májusában egy rendezvényen a nyugdíjak befagyasztásáról beszélt, 2007-ben pedig a KDNP a Fidesz támogatásával egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely a gyakorlatban az úgynevezett „svéd modellt” honosította volna meg Magyarországon. Ezt a tervezetet Harrach Péter, az Orbán-kormány volt szociális minisztere, a helyi Fidesz-KDNP jelölt, Tarnai Richárd főnöke nyújtotta be a Parlamentnek (T/3994).

 

 

Nézzük végig, mit is tartalmazott a tervezet:



"A Javaslat szerint a nyugdíjbiztosítási ellátásokat alapvetően a biztosított nyugdíjbiztosítási számlájának egyenlege, vagyis a biztosított által megfizetett nyugdíjbiztosítási járulék összege határozza meg . "


"2.§ (3) Az öregségi nyugdíj és a hozzátartozói nyugellátás összegét a biztosított által megfizetett nyugdíjbiztosítási járulék összege határozza meg."

 

Ebben a javaslatban nincs egy szó sem mostani rendszerben elérhető méltányossági emelésről, vagy nyugdíjkorrekcióról. Vagyis, hiába kerül valaki önhibáján kívül bajba, és állapítanak meg neki irreálisan alacsony nyugdíjat, a javaslat nem biztosít neki teret méltányossági emelésre.

 

A javaslat a nyugdíj összegét is merőben új módon állapítaná meg:

 

"9. § (1) Az öregségi nyugdíj éves összege egyenlő az ellátásra jogosult nyugdíjbiztosítási számlájának az öregségi nyugdíjra való jogosultság megállapítása iránti kérelem benyújtásának időpontjára megállapított egyenlege alapján a I . számú mellékletben meghatározottak szerint megállapított összeggel."


Mit is tartalmaz ez a melléklet?

2. Az ellátásra jogosult nyugdíjbiztosítási számlájának az I . pont szerint megállapított egyenlegét az öregségi nyugdíj éves összegének megállapítása érdekében a nyugdíjbiztosítási hatóság elosztja az ellátásra jogosult életkorával számolt várható hátralévő élettartama években (egy tizedesjegyre kerekítve) megállapított hosszával.”

 

Magyarra lefordítva: Amennyi járulékot a nyugdíjba vonulásig befizetett az ember, azt elosztják annyi évvel, amennyit az illető még várhatóan élni fog. Így akkor kaphat valaki magasabb nyugdíjat, ha  előreláthatóan csak rövid ideig fog élni. A hosszú élet így egyenlő lenne az alacson nyugdíjjal.

 

De hány éves kortól is járna az alapnyugdíj?

"28.§ (4)Az öregségi alapnyugdíjra jogosító életkor a 4. számú mellékletben meghatározottak szerint a Társadalombiztosítási Tanács rendeletében megállapított életkor."


 

Mi is szerepel a 4. számú mellékletben?


1. Az öregségi alapnyugdíjra jogosító életkor e törvény hatálybalépésének napján a betöltött hetvenedik életév . ”

Azaz, ha valaki nem tudott összegyűjteni annyi pénzt a nyugdíjszámláján, amennyit a Fidesz-KDNP meghatároz, akkor legkorábban csak 70. életéve betöltése után számíthat az államra. De ezt még le is tagadják:

 

szóba sem került az, hogy a Fidesz 70 éves korra akarná kitolni a nyugdíjkorhatárt”

2010. január 12. Iván László, a Fidesz nyugdíjas tagozatának elnöke


 

Most nézzük meg, mennyi lenne az az alamizsna amivel Harrach Péterék kiszúrnák 70 év felett a nyugdíjasok szemét?

1. Az öregségi alapnyugdíj legkisebb összege nem lehet alacsonyabb, mint a minimálbér havi összegének 25 százaléka .”

 

 

Ez azt jelentené, hogy a mindenkori minimálbér 25 százalékát kapná alapnyugdíjként, ami most 18 375 forint lenne.

 

Mi erről Tarnai Richárd véleménye? Egyet ért főnökével? Vagy talán Ő is részt vett a javaslat kidolgozásában?

 

Most nézzük milyen vélemények hangoztak el a szakértőktől a Fidesz-KDNP javaslatával kapcsolatban:

Ha az eddigi egyéni befizetések alapján hozzuk létre az egyéni számlákat, és ebből számolunk biztosításmatematikai alapon már 2013-tól ellátást, akkor a nyugdíjak színvonala körülbelül a harmadára csökkenne átlagosan, persze jelentős egyéni szóródással. Az öregségi nyugdíj legkorábban 62 éves korban, az alapnyugdíj legkorábban 70 éves korban lenne megszerezhető”

Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak 10-20%-kal alacsonyabbak lennének a mainál! 

Azért megalapozatlan, mert egy olyan nyugdíjformulát favorizál, amely nincs kibontva, hogy mit jelent a leendő nyugdíjasnak, amikor nyugdíjba megy, akkor a terheket, a problémákat ez az NDC rendszer (...) ráterheli a leendő nyugdíjasra azokat a problémákat, ami akkor, mint demográfia vagy egyéb szempontból előjönnek”

Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság

Ezek után jogosan várja el minden kispesti választó, hogy Tarnai Richárd adjon számot arról, hogy volt-e valamilyen köze a 2007-es anyag összeállításához. Illetve, hogy egyet ért-e az abban foglaltakkal.

 



 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz modell kdnp svéd nyugdíj harrach tarnai

A bejegyzés trackback címe:

https://kispest.blog.hu/api/trackback/id/tr541734540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása