Friss topikok

  • cso zsi: Nem ismerem. De a képeken a vidám bulizós csajsziból egy kiégett, megkeseredett banya lett. És még... (2014.10.03. 09:56) Ki a fene ez a nő?
  • Pajtás: Másodjára rohanunk az IMF karjaiba a vezetésével? százalékot kap? (2011.11.19. 20:03) Matolcsy és az IMF múltja a 80-as években
  • TrueY: @jimaymay: Én is ezt írtam... :) Nem lesz mozi. Bakker! De jó tesznek a Sugárral... :) (2011.10.19. 22:49) Köki Terminál és a Fidesz váltakozó álláspontja
  • vizes színvonal: A Kispesti Uszoda vezetői pályázata körül is aggodalomra okot adó események történnek. Az intézmén... (2011.05.01. 12:58) Útikalauz kispestieknek
  • Hári János: [img]http://img6.indafoto.hu/4/5/108995_76b1d5b52c22a1bb6c2d1b5b460c640c/9189289_f14000c4b7920a147... (2011.03.05. 13:34) "220 felett..."

Mi lesz Kispesttel? Mi lesz a közalkalmazottakkal?

2010.04.15. 11:44 FeketeVipera

Kezdenek körvonalazódni a Fidesz közigazgatással és közalkalmazottakkal kapcsolatos tervei, amelyek nem kis mértékben Kispestet is érinteni fogják. Önmagában a bürokrácia az országgyűlési és az önkormányzati képviselők számának csökkentése jó ötlet, ám az, ahogy ezt a Fidesz megvalósítani szeretné, már némi aggodalomra ad okot.

 

A korábban kiszivárgott információk szerint a Fidesz több forgatókönyvben gondolkodik a fővárosi közigazgatás átalakításával kapcsolatban:

 

1. "Budán három, Pesten négy-öt kerület jöhetne létre, megőrizve az önkormányzati jogosítványokat." Elképzelhetőnek tartják, hogy a Duna egyik partján Óbuda, Újbuda és a Hegyvidék, a túloldalon pedig Újpest, Csepel, a Belváros és Pestszentlőrinc-Pesterzsébet köré csoportosulnának a kerületek.
2. "A Fidesz kilencvenes években kidolgozott citykoncepcióját eleveníti fel, ebben a modellben Budapest belső kerületei olvadnának össze. Az elemzésben taglalt példa szerint az I., a II. kerület egy része, az V. a VI., a VII., a VIII. a IX. és a XIII. kerület egy része alkotná a fővárost. A III., a IV. és a XI. kerület megőrizné önállóságát, a többi kerületből összevonással további négy-öt alakulna."
3. "A huszonhárom kerület megszűnne, s a városrészeket elöljárók képviselnék, a Fővárosi Közgyűlés tagjainak száma negyvenre csökkenne."

  

Ami közös ezekben a javaslatokban az az, hogy 140 év után mindegyik megszüntetné Kispest önállóságát. A kerület identitásától megfosztva csak egy aprócska része lenne egy  óriási délpesti közigazgatási egységnek. Azt, hogy ez miként hatna a hétköznapi életünkre még nem lehet pontosan tudni. A Fidesz gondosan titkolja, hogy a helyi önkormányzat megszűnésével milyen módon történne a források központi elosztása adott esetben egy a XVIII. XIX. XX. XXIII. kerületekből álló közigazgatási egységben. Mert ugye, ha Kispestnek nem lesz önálló önkormányzata, akkor önálló forrásai sem lesznek, így nem lehet tudni azt sem, hogy milyen szempontok szerint fognak dönteni a kispesti intézmények finanszírozásáról.

Azt sem lehet tudni, hogy az önkormányzat bezárásával fognak-e egyáltalán hivatalok a kerületben maradni, vagy mindennapi ügyes-bajos dolgaink elintézése ügyében utazhatunk mondjuk Lőrincre, Imrére, vagy Erzsébetre? A közalkalmazottak, hivatali ügyintézők számának csökkentése ugyanis elválaszthatatlan a hivatalok számának csökkentésétől. Ezt alátámasztja Pokorni Zoltán legújabb nyilatkozata is:

"Jelenleg 3,5 millióan dolgoznak Magyarországon, nagy részük közalkalmazott, köztisztviselő; ez így biztosan nem tartható fenn."

Pokorni Zoltán, 2010. április 15.

A helyi, kerületi hivatalok, intézmények bezárása pedig nem csak a kispesti lakosok mindennapi életét nehezíti majd meg, hanem a Pokorni által előrevetített leépítések miatt a kerületben több száz, a Fővárosban több ezer család egzisztenciája kerülhet veszélybe. 

A közalkalmazottak állását azonban nem csak a kerület összevonások veszélyeztetik. Idén februárban több fideszes politikus is arról beszélt, hogy meg kéne rostálni a tanárokat. Azt, hogy a "fölöslegesnek" ítélt ügyintézőket és tanárokat miként fogják kiválasztani, csak sejthetjük Kubatov Gábornak köszönhetően:

 

„Meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmennek szavazni és nem (…) a Fideszt támogatják”

 

 

1 komment

Címkék: fidesz köztisztviselők kerületek közalkalmazottak összevonása

A bejegyzés trackback címe:

https://kispest.blog.hu/api/trackback/id/tr341923141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása