Friss topikok

  • cso zsi: Nem ismerem. De a képeken a vidám bulizós csajsziból egy kiégett, megkeseredett banya lett. És még... (2014.10.03. 09:56) Ki a fene ez a nő?
  • Pajtás: Másodjára rohanunk az IMF karjaiba a vezetésével? százalékot kap? (2011.11.19. 20:03) Matolcsy és az IMF múltja a 80-as években
  • TrueY: @jimaymay: Én is ezt írtam... :) Nem lesz mozi. Bakker! De jó tesznek a Sugárral... :) (2011.10.19. 22:49) Köki Terminál és a Fidesz váltakozó álláspontja
  • vizes színvonal: A Kispesti Uszoda vezetői pályázata körül is aggodalomra okot adó események történnek. Az intézmén... (2011.05.01. 12:58) Útikalauz kispestieknek
  • Hári János: [img]http://img6.indafoto.hu/4/5/108995_76b1d5b52c22a1bb6c2d1b5b460c640c/9189289_f14000c4b7920a147... (2011.03.05. 13:34) "220 felett..."

Qrvára drága az élet: avagy tovább a gyurcsányi úton

2011.11.02. 15:24 FeketeVipera

Bevallom, először azt hittem, hogy kacsa az egész, amikor arról olvastam, hogy Bruce Willis nálunk forgatja a Drágán add az életed, a Még drágább az életed, az Élet mindig drága és a Legdrágább az életed című filmjeinek folytatását. Bár, ha jobban belegondolunk, ez nem véletlen, elvégre a kormány sajnos tényleg mindent meg tesz azért, hogy az élet a lehető legdrágább legyen Magyarországon.

Egy friss kutatás szerint Magyarországot, és ebből következően a magyar embereket viselte meg a legjobban a válság, a GDP 7.6%-kal esett vissza.

Persze, a válság hatásait egy jó és erős kormány tudja csökkenteni. Legalábbis ez volt a Fidesz korábbi álláspontja. Még a receptet is tudták a fiúk, legalábbis, ahogy arra „Listás” Kubatov Gábor 2010 januári nyilatkozatából következtetni lehet: 

„Radikális adócsökkentést kívánunk végrehajtani, tíz év alatt egymillió munkahelyet teremteni.” (Fidesz.hu)

De mi történt azóta? Az elmúlt hetekben szinte nem múlt el nap anélkül, hogy valamelyik fideszes politikus ne huzakodott volna elő adóemelés, vagy új adó bevezetésének ötletével. Gondoljunk csak a baleseti adóra, ÁFA emelésre, üzemanyag jövedéki adójának emelésére, de itt most nem sorolnám tovább, ezt már helyettem megtette a Véleményvezér:

"1. baleseti adó (elfogadás előtt)
2. bankadó (bevezetve)
3. bújtatott ingatlanadó (valószínű)
4. chipsadó/népegészségügyi termékadó (bevezetve)
5. diplomásadó (ötlet)
6. energetikai különadó (bevezetve)
7. giccsadó (ötlet)
8. gyógyszeripari különadó (bevezetve)
9. ingatlanügyletek kirívó jövedelmének büntetőadója (elfogadás előtt)
10. jóvátételi adó (terv)
11. kereskedelmi láncok különadója (bevezetve)
12. kommersz szeszek büntetőadója (elfogadás előtt)
13. külföldi rendszámosok duplaadója (bevezetve)
14. luxusáfa (ötlet)
15. multiplexek különadója (LMP-s terv, valószínű fideszes támogatás)
16. nyugdíjadó 1. (meghiúsult ötlet) és nyugdíjadó 2. (terv)
17. online szerencsejáték-adó (terv)
18. pornóadó (terv)
19. telekommunikációs különadó (bevezetve)
20. végkielégítések 98%-os különadója (bevezetve módosítás után)"

Erre mondhatnánk, hogy az új munkahelyek majd kiegyensúlyozzák a hatást. Csakhogy hol van a beígért egymillió új munkahely? Momentán még csak elbocsátásokról és tervezett kirúgásokról lehet hallani. Az édesiparban a chipsz adó miatt már megkezdődtek az elbocsátások, valamint szeptemberben a Chio már azt is bejelentette, hogy az adó miatt Franciaországban és Csehországban valósítja meg az eredetileg Magyarországon tervezett fejlesztéseit. Vagyis, a Fidesz gazdaságpolitikája nemhogy nem szolgálja a munkahelyteremtést, hanem egyenesen elűzi az új álláshelyek létesítésével járó beruházásokat az országból.

De nem baj. Majd mindent jól elmagyaráznak. Vagy legalábbis megpróbálják. Mai hír, hogy:

„Országjárásra indulnak a kormánytagok, amivel Lázár János fideszes frakcióvezető szerint az a cél, hogy elmagyarázzák az embereknek a kormányzati döntéseket.” (origo)

Csakhogy. Mintha már hallhattunk volna korábban ilyen mesét:

„Válságértékelő és kormányának válságkezelő programját népszerűsítő roadshow-n vesz részt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.” (2009. március 4. szegedma.hu)

Bizony, pár éve ugyanezt csinálta Gyurcsány. Magyarázkodni küldte minisztereit és államtitkárait az ország összes zegébe, zugába. Nem történik más, minthogy a Fidesz tovább halad az adóemelésekkel, megszorításokkal, magyarázkodással teli gyurcsányi úton. Ezzel Orbán pedig a gyakorlatban elismeri, hogy elődje gazdaságpolitikáját kell követnie, akármit is mond.

De ma már tudjuk, nem arra kell figyelni, amit mond, hanem arra amit tesz... Eközben a magyar emberek legfeljebb zombiként tántoroghatnak egy-egy amerikai filmben statisztaként, hogy valahogy összekaparjanak egy kis pénzt a kormány által kitalált, egyre növekvő számú és összegű adók befizetésére.

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság fidesz kormány válság

A bejegyzés trackback címe:

https://kispest.blog.hu/api/trackback/id/tr163348009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása